Hoe gaat humusatie in zijn werk?

February 14th, 2018

Slide 1

Voor de humusatie: de voorbereiding

Na het verwijderen van de kleding, de sieraden, zal de overledene gewikkeld worden in een lijkwade gemaakt van een mooie biologisch afbreekbare stof. Het lichaam zal wordt dan geïnstalleerd op een soort roestvrijstalen draagbaar met een mooi aanpasbaar deksel, beide herbruikbaar.
We zullen ervoor zorgen dat de bloemen ter ere van de overledenen levende bloemen zijn en geen niet-biologisch afbreekbare objecten bevatten.
Deze bloemen zullen de overledene eigenlijk vergezellen op zijn pad naar nieuwe levens …

Op de « Humusatie » plaats in het Tuin-bos van de Matamorfose (een terrein dat enkel bestemd is voor Humusatie en als herinneringsbos) kan de familie een plaats van ongeveer 6 vierkante meter reserveren voor de duur van één jaar.
De resten worden geplaatst op een zacht bed van +/- 20 cm dik, gemaakt van een mengeling van gesnoeid hout en gemalen bruinkool, sterk geïmpregneerd met regenwater met een compoststarter.

Na het laatste afscheid zullen de naar behoren gecertificeerde Humusatie-verantwoordelijken nog ongeveer 2 kubieke meter van dit verbeterde mengsel gebruiken om het lichaam van de overledene te bedekken.
Ze zullen dan de stapel aanpassen om er een soort “levend monument” van te maken dat ze bedekken met een laag gemaakt van stro, gemalen dode bladeren, eventueel vermengd met gemaaid en gedroogd gras. Deze laag is nodig om het lichaam warm te houden.

Een gedenkplaat van hout, of plaatselijk gesteente, met de naam, geboortedatum en de datum van overlijden zal worden opgericht. Hier kunnen de familie en de vrienden de overledene komen gedenken gedurende een jaar.

Tijdens de Humusatie

Na +/- 3 maanden rijping, wanneer dit “monument” sterk in omvang is afgenomen, zal het vlees al zijn verteerd door ontelbare micro-organismen en bodembacteriën en omgezet in potgrond. Dan zullen de Humusatoren in staat zijn om metalen prothesen en (of) niet-biologisch afbreekbare materialen te verwijderen om bodemverontreiniging te voorkomen. Daarna kunnen ze de botten rijk aan fosfor en calcium en ondertussen brokkelig geworden, gemakkelijk schoonmaken en verpulveren. Hieraan worden klei en biologisch-dynamische preparaten toegevoegd en het vochtgehalte wordt aangepast. Met dit mengsel wordt het monument weer opgebouwd.

Aangezien de eiwitten van het vlees opgenomen worden door de natuurlijke polymeren van de cellulose uit het plantaardig materiaal en alzo humus vormen.

Na de Humusatie

12 maanden later, als de familieleden dat wensen, kunnen ze een emmer van deze “supercompost”, geurendeals bosgrond vullen. Deze emmer zal een groei versnellend substraat bevatten met jonge loten van een kastanje, walnoot, e.a. om een herinneringsplek duurzaam te bemesten die zich in de ruimte van de “Herinnering” van het Tuin-Bos van de Metamorfose bevindt of zelfs op een eigen terrein van de familie.
Dit kan aanleiding zijn (of niet) voor een feest om de volledige en juiste re-integratie in alle cycli van het leven op aarde te vieren.

Er zal dus ongeveer 1,5 m³ “supercompost” overblijven die door ervaren humusatoren zal worden gebruikt om de door menselijke uitbuiting meest misbruikte bodems in de buurt van het tuinbos van metamorfose te regeneren: akkerland, industriële braakliggende terreinen, baggerspecie, … zodat daar bomen kunnen geplant worden die een deel van de overtollige CO2 die verantwoordelijk is voor klimaatverandering permanent zullen herstellen.

Met de besparingen op de kist, de grafsteen en de kosten van concessie en balseming kan het gezin een budget opzij leggen om bijvoorbeeld voldoende bomen te planten in Madagaskar of aan de grens van de woestijn, en zo 20 jaar tijd de totaliteit van de CO²-uitstoot van de overledene te herstellen.